fbpx

 

Kleur bekennen;
mijn reis naar nog meer kleur in mijn leven 

Kleur bekennen; een spreekwoord dat je op meerdere manieren kan uitleggen, maar voor mij kreeg dit spreekwoord een hele eigen betekenis nadat Ellen mij vertelde dat het dragen van kleur mij zou gaan helpen bij het goed zorgen voor mezelf en het najagen van mijn dromen.

“Ben je 2 jaar geleden verhuisd en aan iets nieuws begonnen? vroeg Ellen me. Huh, hoe weet jij dat? vraag ik me hardop af. Je bent op dat moment een bepaalde kleur gaan dragen legt Ellen uit. Ik heb een schema voor haar ingevuld met de kleuren kleding die ik wel en niet draag en ik heb daarbij aangegeven vanaf wanneer ik ze draag en hoe vaak. Het is bizar wat Ellen allemaal over me weet te vertellen aan de hand van de kleuren die ik wel en niet draag. Zo noemt ze bijvoorbeeld een heel aantal eigenschappen van me op, maar ook gebeurtenissen die ik heb meegemaakt. Ik voel meteen heel sterk .. ja, ik mag nu letterlijk kleur gaan bekennen.

Psychologie van kleur. Ik ben me tot voor kort dan ook nooit echt bewust geweest van de psychologie van kleur. Ik koos eigenlijk altijd kleuren die ik ‘gewoon’ mooi vond. Maar denk nu eens aan een bepaalde kleur, bijvoorbeeld een kleur die je heel mooi vind of een kleur die je minder aanspreekt? Dan ervaar je daar gelijk een bepaald gevoel bij toch? Iedere kleur wil je dus iets vertellen en heeft een eigen ‘energie’. En waar is kleur het meeste zichtbaar? In onze kleding! En waar dragen we onze kleding? Op ons lichaam! En hoe mooi is het dat we naast gezond eten en leven, persoonlijke ontwikkeling en al het andere wat we doen om goed voor ons lichaam en geest te zorgen hier dus ook kleur (in onze kleding) voor in kunnen zetten!

En daarom was het tijd voor een blik in mijn kast! Tot mijn schrik vielen daar echter niet zoveel ‘kleuren te bekennen’ … met name zwart en donkerblauw. Oeps, blijkbaar toch niet zo kleurrijk als ik dacht! Tijd om te gaan onderzoeken hoe ik meer kleur aan mijn kleding en dus eigenlijk aan mijn leven kon toe gaan voegen. Een hele reis, maar gelukkig is Ellen mijn gids! Stap voor stap stelt ze me nieuwe kleuren voor om te gaan dragen. Best gek om jezelf in de spiegel te zien met een kleur zoals violet die ik nog nooit in mijn leven gedragen heb.

Wat mij echter nog veel meer geraakt heeft in deze reis is de diepere laag achter de kleur. Ellen kiest namelijk niet zomaar kleuren om aan je kleding toe te voegen, zij stemt dit af op jouw verhaal, de moeilijkheden die je op dat moment ervaart of de vragen die je hebt. En zo was het dus extra bijzonder dat Ellen violet als eerste nieuwe kleur voor mij koos. Ik heb namelijk het afgelopen jaar heel bewust gewerkt aan het inzetten van mijn intuïtie als kracht in plaats van het te zien als een beperking. En ja, laat de kleur violet je hier nou net een handje bij helpen! En niet alleen violet werd toegevoegd, maar ook prachtige zachte groene en blauwen kleuren en met als klappers de kleuren geel en oranje. Uh, hoe bedoel je niet zichtbaar meer?! En dit is nog maar het begin!

En zo zie je maar, soms vind je in het onverwachte nieuwe antwoorden. In dit geval was dat voor mij kleur. Ik heb door het maken van deze reis letterlijk even buiten de lijntjes gekleurd! En jeetje wat kan je groeien door dat zo nu en dan eens te doen! En nu jij .. durf je ook kleur te bekennen? Een keer buiten de lijntjes te kleuren? Ik ben heel benieuwd naar jouw nieuwe stappen!

‘Dank je wel Nicolien voor het delen van jouw verhaal. Heel mooi om te zien hoe jij groeit maar ook hoe je dit wilt zien en er ook echt voor openstaat. Nicolien werkt zelf met baby’s en dreumesen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit echt de moeite waard is! ben je nieuwsgierig wat ze voor jou en je baby kan betekenen? Haar website is www.nicolienlettinga.nl